Početna>modamoda.info>životni stil>putovanja>Jedan dan u tvornici čokolade Zotter! Slatki doživljaj koji se pamti!

Jedan dan u tvornici čokolade Zotter! Slatki doživljaj koji se pamti!

Vjerovatno ste bar jednom u životu poželjeli da odete u tvornicu čokolada i da tamo možete jesti onoliko čokolade koliko želite. Mnogi će reći: „E to su samo pusti snovi“. Medjutim, vjerovali ili ne, to vam se može ostvariti. Posjeta tvornici čokolade Zotter izgleda upravo tako, čak i mnogo bolje, jer ne možete ni zamisliti sve te okuse čokolada koji se tamo nude: preko 340 vrsta!

tvornica čokolade zotter tvornica čokolade zotter

O Zotter tvornici

Tvornica Zotter je pogon osnovan 1999. godine od strane Josefa Zottera, čovjeka s višegodišnjim iskustvom u kulinarstvu i slastičarstvu. Priča o nastanku Zotter tvornice čokolade, kao i životni put Josefa Zottera su vrlo zanimljivi. Kao 26-godišnjak, Josef Zotter i njegova supruga otvorili su 1987.g. slastičarnu u Grazu. Zahvaljujući svojoj inovativnosti u pečenju kolača postali su vrlo poznati i proširili su poslovanje. Pet godina kasnije Josef je počeo proizvoditi “hand-scooped” čokoladu, ručno rađenu čokoladu u više slojeva. Saradnja s umjetnikom i dizajnerom Andreasom H. Gratzeom, koja je započela 1994.g. pretvorila je Zotterove čokolade u prava mala umjetnička djela – dobile su kreativne i zabavne omote, koje ih i danas krase.

tvornica čokolade zotter

Nalazi se u mjestu Riegersburg u austrijskoj regiji Vulkanland. Zotter čokolade proizvode se samo od najfinijih  i najkvalitetnijih kakao zrna. Ona dolaze iz južne Amerike odnosno Ekvadora, Perua i Dominikanske Republike, Paname, Costa Rice, Nikaragve, Brazila, Bolivije, Konga, Indije i Nove Gvineje. Josef Zotter lično obilazi sve svoje uzgajivače kakaa i brine o njima kao i o kakaovcu koji uzgajaju. Naime kod proizvodnje bitno je da se čokolada pravi od kakaa vrhunskog kvaliteta i organskog uzgoja.

Posjeta tvornici Zotter

Program obilaska tvornice za posjetioce tako je genijalno isplaniran da će vam pružiti ne samo ogromnu količinu informacija i saznanja o kakaovcu i čokoladi, već za cijenu ulaznice možete probati stotinjak vrsta čokolada u raznim oblicima, okusima, i agregatnim stanjima.

Kako bi se i sami uvjerili u kvalitet zrna kakaa na početku obilaska tvornice imate priliku da ga probate. U tvornici se čokolada proizvodi na principu “bean to bar”, odnosno od zrna do čokoladne pločice te je jedina tvornica u Europi koja na taj način proizvodi čokoladu.

tvornica čokolade zotter

Možete probati čokoladu u svim stadijima proizvodnje – od zrna, čiste kakao mase (koja nije zašećerena i okus je prilično gorak), čokolade sa 90% ili 80% udjela kakaa, do čokolada s voćem, đumbirom, chillijem, tekilom, košpicama bundeve, okruglih Mitzi Blue čokolada, čokoladnih napitaka….

Čitav obilazak ima 14 degustacijskih “čokoladnih mjesta” kao što su tekuća čokolada „online“. Ispred posjetilaca prolaze čokoladne pločice koje jednostavno mogu uzimati i uroniti u jako finu čokoladu koja se takodje nalazi ispred njih.

tvornica čokolade zotter tvornica čokolade zotter

Zotter tvornica godišnje proizvede 900 tona čokolade i napravi promet od 18 miliona eura, a posjeti je oko 200.000 ljudi. Ono što ih pokreće su kreativnost, održivost, raznolikost i kvalitet. Njihova dugogodišnja čokoladna tradicija sa zadivljujućom količinom kreacija, ludih ideja i svojevrsnom “pobunom” protiv svega uobičajenog postala je poznata u cijelom svijetu.

tvornica čokolade zotter

Kada posjetiti tvornicu Zotter

Zotter je najbolje posjetiti u hladnijim zimskim danima, kada nam posebno prija slatki okus čokolade.

Komentariši