Početna>modamoda.info>ljepota i zdravlje>zdravlje i fitnes>Statički elektricitet! Zašto nas „pecne struja“ u kontaktu sa nekim ili nečim i kako to da spriječimo?!
statički elektricitet

Statički elektricitet! Zašto nas „pecne struja“ u kontaktu sa nekim ili nečim i kako to da spriječimo?!

Statički elektricitet nastaje zbog nejednakog omjera, odnosno neravnoteže elektrona među materijalima koji se dodiruju. Manifestuje se tako što osjetimo blago peckanje u kontaktu sa metalnim predmetima, električnim uređajima ili ljudima.

statički elektricitet

Kako se stvara statički elektricitet?

Čovjek je kao samostalna jedinka električno neutralan, pa je prirodno zapitati se otkud statički elektricitet na njemu.

Najčešći izvor statičkog elektriciteta jeste odjeća koju nosimo, ako je napravljena od sintetičkih vlakana (poliester, najlon, akril..). Statički elektricitet nastaje prilikom trljanja odjeće o tijelo ili drugi odjevni predmet.

Takođe, neki predmeti u kući (tepisi, zavjese, plastični ili plastikom obrađen namještaj, audio uređaji, …) mogu na svojoj površini akumulirati i nekoliko hiljada volti statičkog elektriciteta.

Za korisnike računara najzanimljivija je upravo prisutnost statičkog elektriciteta u njihovoj okolini. On se jednostavno generiše prolaskom električne energije kroz kablove i žice kojima su uređaji okruženi.

Monitor, kao nezamjenjiv dio računarske opreme, najveći je “proizvođač” statičkog elektriciteta. To se najbolje vidi po količini prašine koju na sebe privlači.

struja u tijelu

Uticaj statičkog elektriciteta na zdravlje čovjeka

Od svojih početaka ljudi su živjeli u direktnom kontaktu sa zemljinom površinom, tako da je ljudsko tijelo bilo prirodno uzemljeno. Početkom modernih vremena taj kontakt se postepeno smanjivao. Tako u današnje vrijeme koristimo sintetičke potplate na obući, živimo u stambenim zgradama i sve smo više odvojeni od zemlje. Problem je tim veći što smo u isto vrijeme izloženi mnogostruko većim dozama djelovanja zračenja i statičkog elektriciteta tokom cijelog dana. Kako se taj naboj ne može odvesti u zemlju on se kumulira u tijelu izazivajući brojne zdravstvene tegobe.

Te neprirodne slabe struje koje su sad prisutne u tijelu su direktna posljedica toga što je tijelo izolovano od zemlje. Zbog toga je u tijelu prisutan hronični stres. Prema rezultatima Američkog instituta za stres (American Institute of Stress) 75% svih posjeta doktorima primarne zdravstvene zaštite je zbog zdravstvenih stanja uzrokovanih stresom. Stres se opisuje kao stanje kontinuirane nervoze i opterećenosti zbog čega mišići postaju i ostaju napeti. Uticaj statičkog elektriciteta na ljudski organizam:

-statički elektricitet ubrzava metabolizam kalcija, što povećava pojavu umora,

-uzrokuje gubitak vitamina C zbog čega se podiže količina šećera u krvi,

-prilikom izbijanja elektriciteta nakupljenog u odjeći preko kože može doći do oštećenja osjetljive kože (dermatitis),

-akumulirani elektricitet lako privlači čestice prljavštine, klice i bakterije, koje uzrokuju neugodne tjelesne mirise i/ili oštećenja kože,

-statički elektricitet ometa djelovanje probavnih enzima,

-ometa apsorpciju vitamina i minerala u krvotok.

Stanje nazvano hiperosjetljivost na elektrostres koristi se za opis situacije kad je osoba hiperosjetljiva na statički elektricitet i zagađenost elektricitetom u svom okolišu. Šok se posmatra u toplom, hladnom, te uslovima niske vlažnosti. Simptomi mogu varirati od blagih do vrlo jakih. Pod slabe bi spadali mišićna slabost/umor, nespretnost, suhoća očiju, problemi s pamćenjem, te problemi u ponašanju.

Prirodna zaštita od statičkog elektriciteta

Nosite pamučnu odjeću

Nosite prirodne materijale poput pamuka, umjesto sintetike ili najlona, odnosno poliestera. Ako nosite sintetiku, obavezno koristite omekšivač prilikom pranja veša.

Koristite hidratantne losione za tijelo

Nakon tuširanja ili izležavanja u kadi dodajte vlagu vašoj koži utrljavanjem hidratantnog losiona i struja vas neće “peckati”.

Trljanje odjeće omekšivačem

Dok ste obučeni, protrljajte odjeću krpicom natopljenom omekšivačem.

Lak za kosu briše struju s odjeće

Lakom za kosu možete poprskati odjeću koju struja rado “lijepi”: suknje, hlače, tajice ili čarape, ako pri pranju niste dodavali omekšivač. Pranje s omekšivačem obično smanjuje elektricitet.

Omekšajte sve oko sebe

Nakapajte nekoliko kapi omekšivača na mokru krpicu pa njome prebrišite površine u automobilu ili pomiješajte malo omekšivača s vodom i poprskajte tepih.

statički elektricitet

Namjenska pomagala za zaštitu od statičkog elektriciteta

U poslednje vrijeme na tržištu su se pojavila različita pomagala koja neutrališu statički elektricitet kao što su trake za uzemljenje koje se vezuju za tijelo i uzemljenje u datom objektu, njih najčešće koriste zaposleni koji su u svom radnom prostoru okruženi velikim brojem računara i električnih kablova. Pored traka postoje i uzemljene podloge za stolice ili krevete. One izgledaju poput obične tekstilne podloge, međutim napravljene su od vodljivog materijala koji omogućava odvođenje statičkog elektriciteta. Postoje različiti filtri koji se montiraju na monitor i uspješno otklanjaju bol i napetost u očima uzrokovanu statičkim elektricitetom, pored toga, poboljšavaju kvalitet slike (smanjujući odbljesak) i sprečavaju gomilanje prašine .

Takođe, preporučuje se povećavanje relativne vlažnosti u prostoriji u kojoj boravite i korištenje antistatičkih sprejeva i tekućina.

Najbolju zaštitu (obaveznu i uobičajenu u industrijskoj proizvodnji elektroničkih komponenti) pružiće vam kombinacija navedenih pomagala.

Na tržištu su dostupni i različiti sprejevi za otklanjanje statičkog elektriciteta koji se mogu pohvaliti učinkovitošću i jednostavnošću uporabe.

2 Comments

  1. Obratite pažnju na odjeću i obuću koju nosite kada imate fizičke aktivnosti u školi, to bi mogao biti uzrok. Takodje, možete pokušati da se “uzemljite” poslije fizičke aktivnosti (npr. dodirujte zemlju nekoliko minuta).

Komentariši