Početna>modamoda.info>životni stil>putovanja>Milano, centar mode i fudbala! Grad koji morate posjetiti!

Milano, centar mode i fudbala! Grad koji morate posjetiti!

Milano se nalazi u sjevernoj Italiji i predstavlja finansijski, modni i kulturni centar ovog dijela Italije.

Iako spada u italijanske gradove koji su bili najviše uništeni nakon Drugog Svjetskog rata, Milano je u proteklim decenijama potpuno obnovljen i modernizovan. Arhitektura Milana nije tipična italijanska, ona odražava modni i umjetnički duh grada, više nego italijansku tradiciju. Ali ovo ne treba da Vas zavara, Milano je takođe i jedan od najstarijih italijanskih gradova sa bogatim istorijskim naslijeđem.

Milano je u svijetu simbol modne prestonice, raja za šoping, fudbalske prestonice, internacionalne opere i dinamičnog noćnog života. U Italiji je Rim simbol stare Italije, a Milano nove Italije.

Jezik i običaji

Italijanski jezik je zvanični jezik u Milanu. Za razliku od većine drugih gradova u sjevernoj Italiji, u Milanu dosta ljudi govori engleski jezik, pa ćete vjerovatno moći da se sporazumijete ukoliko koristite ovaj jezik.

Iako važi za modnu prestonicu, prosječni građani Milana se oblače isto kao i u bilo kom drugom gradu Italije.

Vrijeme i klima

Iako spada u „četvorosezonske“ turističke destinacije, Milano je najbolje posjetiti u proljeće, jesen ili za vrijeme Novogodišnjih praznika. Ljeti je veoma toplo, pa turisti preferiraju primorske destinacije. Tokom zimskih mjeseci može biti veoma hladno, ali je period oko Božića i Nove godine odlično vrijeme za povoljne kupovine i uživanje u Božićnom duhu koji vlada na ukrašenim glavnim ulicama Milana.

Sport

Fudbal je najpopularniji sport u Italiji, a Milano je sjedište dva poznata kluba Milana i Intera koji svoje utakmice kao domaćini igraju na stadionu „Đuzepe Meaca” poznatom pod nazivom „San Siro”. Grad je između ostalog bio domaćin Svjetskog i Evropskog fudbalskog prvenstva (1934, 1980).

Umjetnost

Možda se u segmentu umjetnosti ne može takmičiti sa Rimom, Firencom ili Venecijom, ali i Milano ima svojih prednosti. Jedna od njih je i “Tajna večera”, čuvena slika Leonarda da Vinčija.

Šoping

Milano je prestonica mode Italije i kao takav nudi stotine prodavnica modne konfekcije najpoznatijih svjetskih brendova.

Prošetajte se i kroz ulice Dela Spiga, Sant Andrea i Manconi i otkrijte najbolje modne marke na svijetu od Armanija, Dolče i Gabane, preko Prade, Valentina i Versaćea. Ima ih na hiljade i svako može da pronađe nešto po svom ukusu.

Galleria Vittorio Emanuele je „majka šoping molova“ koja je u okviru eksterijera palate iz XIX vjeka sjedište prodavnica Louis Vuitton, Prada, Bernasconi, Gucci. U okviru ovog kompleksa možete se odmoriti od kupovine u nekom od brojnih restorana i kafea visoke klase kao Zucca, Biffi, Gucci cafe, ali i restorana brze hrane – Luini i Via San Radegonda.

Slobodno vrijeme

Slobodno vrijeme u Milanu se uglavnom koristi za obilazak gradskog jezgra, uživanje u nevjerovatnoj arhitekturi, za posjete nekom muzeju, galeriji ili operi u večernjim satima.

Hrana i piće

Milanski restorani se nalaze gotovo na svakom koraku u centralnim i turističkim oblastima. Širok izbor restorana je jedna od najvećih prednosti Milana, jer daje mogućnost turistima svih platežnih mogućnosti da po pristojnim cijenama imaju ukusan obrok. Osim klasičnih restorana, brojne su i italijanske picerije koje nude različite vrste pravih italijanskih pica. Posebno su interesantni pasta barovi, koji takođe služe italijanske specijalitete po povoljnim cijenama.

Ako ste razmišljali da posjetite Milano, ovo vam je idealno vrijeme. Period oko Nove Godine poznat je po velikim sniženjima. Mnoge naše turističke agencije nude jako povoljne aranžmane za doček Nove Godine u ovom Italijanskom gradu.

Komentariši