Početna>modamoda.info>ljepota i zdravlje>zdravlje i fitnes>Izliječite gripu prirodnim putem! 5 stvari koje će vam ubrzati oporavak!

Izliječite gripu prirodnim putem! 5 stvari koje će vam ubrzati oporavak!

„Opet nam je stigla ta uporna gripa koja nas nikad ne zaboravi. Ne prodje ni jedna smjena godišnjih doba a da nas ne posjeti sa svim svojim čarima. Nadamo se samo da će što prije otići i da nećemo morati angažovati ekipu iz apoteke..“  Ovo je upravo ono o čemu trenutno većina ljudi razmišlja, kako se riješiti gripe, što brže i što prirodnije. U nastavku teksta pisaćemo o stvarima koje vam mogu pomoći da brže ozdravite. Ne garantujemo da će biti potpuno uspješno, ali vrijedi pokušati. Nama je pomoglo.

Šta je gripa?

Gripa je zarazna bolest prvenstveno respiratornog sistema uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama u zraku, koje su nastale kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Većina oboljelih oporavlja se u roku od sedam dana no kod starijih osoba i onih s astmom, srčanim i plućnim bolestima mogu se javiti komplikacije u obliku bronhitisa ili upale pluća.

Bolest po pravilu počinje vrlo naglo. Uz povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, te osjećaj potpune klonulosti i nemoći.

Liječenje gripe

Budući da nema lijeka protiv gripe, postojeći lijekovi mogu u najboljem slučaju ublažiti simptome ili skratiti trajanje simptoma. Možete uzeti neki od niza lijekova koji će vam pomoći u tome ili možete isprobati prirodne lijekove. Antibiotici vam neće pomoći u borbi protiv gripe, jer se radi o virusnim oboljenjima, a ne bakterijskim.

Navešćemo vam neke od kućnih lijekova koji će vam ubrzati oporavak i pomoći da se osjećate bolje.

Dobro se utoplite i odmarajte

Čim osjetite prve simptome gripe odmah se dobro utoplite i odmarajte što više. Na taj način pomažete vašem tijelu da svu svoju energiju usmjeri u imunološku bitku.

Pijte tople napitke i unosite dosta tečnosti u organizam

Topla pića ublažavaju nazalno začepljenje, sprječavaju dehidraciju i ublažavaju neugodnu upalu membrana koje nadražavaju vaš nos i grlo. Takodje, unošenje tekućine pojačava znojenje, a to doprinosi i smanjenju tjelesne temperature. Ako ne pijete nikakve tablete, slobodno možete popiti po jednu čašicu dobre domaće rakije poslije svakog obroka. Nemojte piti više od jedne čašice. Previše alkohola može uticati na upaljene membrane i biti kontraproduktivno.

Jedite dobro

Vrlo je važno da jedete dobro, jer time jačate vaš organizam. Jedite tople čorbe začinjene biberom, kaloričnu hranu, voće i povrće. Biber je posebno dobar pošto u sebi ima veliku količinu vitamina C.

Pomoć kod začepljenog nosa

Kod začepljenog nosa može vam pomoći melem. Prije spavanja dobro obrišite nos, zatim nozdrve namažite melemom (unutrašnju stranu), što je moguće više. Najbolje je da koristite melem koji je napravljen isključivo za sinuse, ali ako ga nemate, može i obični. Ako su vam nozdrve suve i crvene, možete ih namazati kremom (vanjsku stranu). Najbolji efekat dobićete ako ih mažete kremom za ruke.

Pomoć kod grlobolje i kašlja

Kantarionovo ulje pomaže kod grlobolje i suvog kašlja. Prije spavanja namažite vrat, prsa i ledja kantarionovim uljem i dobro se utoplite. Vidjećete da će vam sledeći dan biti mnogo bolje. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko dana, dok vam kašalj potpuno ne iščezne. Ako nemate kantarionovo ulje, možete koristiti maslinovo ulje kao alternativu. Znamo da zvuči nevjerovatno da spoljna upotreba ulja može izliječiti kašalj, ali vjerujte da može.

Komentariši