Početna>modamoda.info>životni stil>putovanja>Najatraktivnija evropska destinacija! Putovali smo u Beč!

Najatraktivnija evropska destinacija! Putovali smo u Beč!

Wien, Ringstrasse, Rathaus, Adventmarkt, Adventzauber

Jedna od najinteresantnijih destinacija, bilo da je ljeto ili zima, jeste glavni grad Austrije, Beč. Osim što je poznat po borojnim kulturno-istorijskim spomenicima, Beč je poznat i po dobrom šopingu, Adventu i naravno dočeku Nove Godine, koja je tamo zaista spektakularna.

Beč je podjeljen na dvadeset i tri dijela (becirka). Već duže vrijeme je omiljena destinacija turista iz cijelog svijeta, tako da se ne trebate iznenaditi ako sretnete mnoštvo ljudi iz Kine, Japana, Rusije, Indije, Amerike.. Tome su najviše doprinijeli mnogobrojni raskošni spomenici iz doba Austro-Ugarske monarhije. Mnogi ga zovu muzičkom prestonicom jer su u njemu živjeli i stvarali muzičari poput Betovena i Mocarta.

Brojni Bečki spomenici svrstani su na listu svjetske kulturne baštine. Među njima je katedrala sv. Stjepana, a tu je i Bečka opera. Takođe, trebalo bi da pogledate Dvorac Belvedere, Dvorac Šonbrun sa Zološkim vrtom, groblje s grobovima brojnih poznatih osoba, Hofburg, Bečki Ring, Crkva sv. Karla i mnoge druge znamenitosti.

slika2 slika3

Šoping u Beču

Mnogi turisti idu u Beč upravo zbog šopinga, oni koji su ga iskusili kažu da je definitivno najbolji evropski šoping. Najpopularnija mjesta za šoping su tržni centar SCS, outlet centar Pandorf i naravno svima poznata šoping ulica Mariahilferštrase. U SCS-u možete naći butike poput „H&M“, „Zara“, “Humanic”.., da sad ne nabrajamo reći ćemo da se u SCS-u nalazi i „Primark“ koji će mnoge zanimati. Ali takodje možemo reći da u SCS-u nema „Bershka“, ali nju možete pronaći u Mariahilferštrase. U Mariahilferštrase pored „Bershka“ možete pronaći takodje gore pomenute butike, osim „Primark“, ali takodje možete pronaći i „Terranova“, „Forever 21“, „Vero Moda“.. Ako volite šoping, Beč je idealna destinacija, posebno u periodu od decembra do februara, jer su tada najveća sniženja.

slika4 slika5

Advent u Beču

Advent u jednom od najljepših zimskih destinacija Evrope predstavlja tradicionalne običaje koji datiraju još iz XIII. vijeka. Zbog idilične zimske atmosfere koja usprkos hladnoći odiše toplinom, prekrasnih unikatnih ukrasa te bogate gastronomske ponude, svake godine božićni sajam u Beču ispred Rathaus-a privuče više od 3 miliona turista. Pored velikog sajma u centru grada, na više lokacija u gradu, svake godine, niknu slične atrakcije.  Zaljubljeni vole Christkindlmarkt na trgu Rathausplatz i Advent Magic u parku Rathauspark, gdje se nalazi “Little Heart Tree”, ispod kojeg je običaj razmjenjivati poljupce.

Romantičan je i božićni sajam na Spittelbergu, koji se izdvaja po velikom izboru vrućih napitaka i kulinarskih specijaliteta, dok onaj ispred dvorca Schönbrunn odiše vremenom Marije Terezije i carice Sissi, pa ne nedostaje suvenira s njihovim likovima. Adventski sajam na Karlsplatzu specijalizovan je za rukotvorine, dok je Altwiener Christkindlmarktu na Freyungu poznat  kao dobro mjesto za kupovinu poklona. Osim sajmova, po cijelom Beču nalaze se postavljena “božićna sela”, a najposjećenija su ispred dvorca Belvedere, na Maria-Theresien-Platz i na kampusu Altes AKH.

Za vrijeme adventa, Božićni sajmovi ispunjavaju Beč posebnim idilom i ugođajem. Ako ste u prilici obavezno otidjite i bićete oduševljeni kada vidite sve te divne ukrase koji su u Beču zaista posebni.

slika6 slika7

Nova Godina u Beču

Ako ste u dilemi gdje da idete za Novu Godinu, Beč je idealno mjesto. U novogodišnjoj noći u samom centru Beča bude preko 10 pozornica sa različitim programima za doček, tako da možete izabrati ono što vam se najviše dopada. Takodje, temperature u Beču su uglavnom iznad nule i rijetke su padavine, tako da je doček na otvorenom pravi izbor. Pozitivno je to što naše turističke agencije imaju stvarno povoljne aranžmane, tako da vas doček Nove Godine u Beču neće doći ništa skuplje nego doček Nove Godine u Sarajevu ili Banjaluci, a utiske ne možete ni porediti.

 slika9

Komentariši