Početna>modamoda.info>ljepota i zdravlje>zdravlje i fitnes>Svako domaćinstvo trebalo bi imati bar jednu saksiju čuvarkuće, evo i zašto!

Svako domaćinstvo trebalo bi imati bar jednu saksiju čuvarkuće, evo i zašto!

cuvarkuca1

Čuvarkuća je ovih dana u žiži interesovanja upravo zbog svog blagotvornog dejstva na organizam. Mnogi mediji objavili su mnoštvo svjedočenja o ljekovitom dejstvu ove biljke, koja od nas ne zahtjeva skoro ništa da bi rasla, osim da je posadimo i povremeno zalijemo (u glavnom rijetko), a mnogo nam daje. Najnovija istraživanja navode čitav spisak bolesti na koje može djelovati ova mala, skromna, zelena biljka. Mi ćemo vam u nastavku navesti samo neke, jer je spisak prilično dug, objasniti kako možete uzgajati ovu biljku i kako možete napraviti ljekoviti pripravak od ove biljke koji će vam pomoći da ojačate imunitet, kao i da riješite probleme sa cistama ili sa štitnom žlijezdom.

 Gajenje čuvarkuće

Sempervivum tectorum, poznat kao čuvarkuća, kamena ruža ili debela koka je veoma otporna biljka i ima skromne zahtjeve kada je u pitanju njega. Uspjeva i u uslovima gdje mnoge druge biljke ne uspjevaju da se izbore za opstanak. Ovo je idealna biljka za sve one koji nemaju dovoljno prostora ili im često nedostaje vrijeme za njegu i održavanje biljaka.

Čuvarkuća je veoma otporna na veliki broj spoljnih uticaja i može preživjeti i u veoma nepovoljnim uslovima. Otporna je na veoma visoke temperature i sušu, kao i na niske temperature i mrazove, a nešto slabije podnosi vlagu.

cuvarkuca2

Za gajenje čuvarkuće potrebno je samo malo prostora. Dobro uspjeva na otvorenom mjestu, osunčanom i vjetrovitom, a najviše joj odgovaraju pozicije okrenute prema jugu.

Čuvarkuća se može gajiti u plitkim posudama, na terasi, balkonu ili u kući, kao i na otvorenom zemljištu u vidu niskih brdašaca. Prilikom sađenja gustina bi trebala biti od 12 do 20 biljaka na m². Veličina saksije zavisiće od sorte koja se gaji.

Čuvarkuća uspjeva na vrlo skromnoj i lošoj podlozi, gde većina biljaka ne opstaje. Uspešno opstaje i na kamenitom tlu, čak i na površinama poput cigli, drveta i nekih vrsta kamenja, zbog izuzetne sposobnosti da raste i uspjeva u okruženju bez komposta. Odgovara joj vodopropustljivo tlo koje je slabo hranljivo. Preporučuje se da se gornji sloj zemlje prekrije krupnijim pijeskom, sitnijim kamenčićima ili sitnijom kamenom rizlom, u debljini od oko 10 mm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pošto čuvarkuće čuvaju zalihe vode u svojim debelim listovima, zalivanje u normalnim uslovima skoro i nije potrebno. Dovoljno je samo da se, kada su velike vrućine poliju sa malo vode.

Iako čuvarkuća ima regenerativne sposobnosti, vodite računa da je ne oštetite prilikom presađivanja. Dodajte pijeska u zemlju i veoma malo zalijte vodom.

Čuvarkuće se razmnožavaju odvajanjem malih rozeta, koje često imaju svoje korjenčiće. Moguće je i razmnožavanje sjemenom, ali pošto je ono veoma sitno, ovaj postupak je komplikovan i traje dugo.

cuvarkuca4

Listovi čuvarkuće beru se od marta do oktobra, a ako raste u saksiji u kući, onda ih možete brati tokom čitave godine.

Čuvarkuće su posebno dobar izbor za kamenjare, zidove u vrtu i krovne vrtove. Zbog raznovrsnih boja i oblika zanimljive su posađene u saksiji ili žardinjeri. Sade se i na panjevima, koje veoma brzo obrastu.

Ljekovita svojstva čuvarkuće

Čuvarkuća se smatra veoma ljekovitom biljkom, upravo zbog svog sastava, koji čine: malonska (jabučna) kiselina, kalcijum malat, mravlja kiselina, mala količina smole, tanin i biljna sluz. Pomenuti sastav daje čuvarkući ljekovitu, antiseptičku, antiinflamatornu i diuretsku moć.
Čuvarkuća je pogodna za liječenje mnogih zdravstvenih problema, među kojima izdvajamo ciste i miome, upalu uha, kolitis, upalu mokraćnih kanala, zadržavanje tečnosti u organizmu, upalu grla, infekcije usne duplje, menstrualne tegobe, opekotine, posjekotine, ranice, čireve, hemoroide, bradavice, konjuktivitis, probleme sa štitnom žlijezdom kao i žlijezdama na grudima i još mnogo toga. Širok je spektar djelovanja čuvarkuće i svakim danom se otkrivaju nova svojstva.

Da bi iskoristili sve ljekovite moći čuvarkuće, vrlo je važno da se koristite svježi listovi za pripremu čajeva i sokova. Čuvarkuća se može koristiti za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu.

Čuvarkuća, med i limun – liječenje cisti, menstrualnih problema i štitne žlijezde

cuvarkuca5

Najpopularniji prirodni lijek na bazi ove biljke poznat je u našem narodu kao “Čuvarkuća, med i limun”. Koristi se kod raznih tegoba, ali najčešće se preporučuje za miome, ciste, štitnu žlijezdu i jačanje imuniteta. U narodu se prenose priče o tome kako su čuvarkuća i med mnogim ženama pomogli da izbjegnu operaciju. A recept glasi ovako:

Potrebni sastojci:

– 300 grama jedrih i punih listova čuvarkuće

– 1 kg kvalitetnog livadskog meda

– 2 cijela limuna sa korom

Priprema:

Listove čuvarkuće oprati, umotati ih u suvu krpu da se upije sva voda, a potom ih samljeti u blenderu. Dva cijela limuna staviti u vodu u koju smo prethodno dodali kašičicu sode bikarbone i ostaviti ih da odstoje bar sat vremena, poželjno ih je ostaviti da prenoće. Nakon toga u blenderu sameljemo svježe listove čuvarkuće i 2 limuna sa korom i dobijenu mješavinu istresemo u dvije staklene tegle (veličina 1 kg). Potom u te tegle dodamo po pola kg meda (ukupno 1 kg). Sve dobro izmješamo, da bi se svi sastojci sjedinili, i ostavimo u frižider.

cuvarkuca6

Način primjene: konzumirati svako jutro po jednu supenu kašiku napravljene smjese, na prazan stomak. Poželjno je poslije toga bar 20 min ne konzumirati ni hranu ni vodu.

Ovaj pripravak od čuvarkuće biće vam dovoljan za 2 mjeseca, a već nakon prvog mjeseca primjetićete žnačajne rezultate. Kada potrošite ovaj pripravak, napravite pauzu bar 6 mjeseci do sledeće primjene, ako ga koristite kao sredstvo za jačanje imuniteta.

fotografije: telegraph.co.uk, healthyandnatural.life, cvijet.info.

Komentariši