Početna>modamoda.info>moda>o modi>Seksualne slobode i moda! Istorija mode od početka 20. vijeka! Drugi dio!

Seksualne slobode i moda! Istorija mode od početka 20. vijeka! Drugi dio!

Istorija mode od početka 20. vijeka je jako interesantna, jer je moda u tom periodu pretrpjela razne preobražaje. U prvom dijelu mogli ste pročitati o modi koja je bila zastupljena u samom početku dvadesetog vijeka.

Prvi modni preokret u 20. vijeku

Može se reći da 1908. godine dolazi do značajnog preokreta koji nije bio okrenut protiv mode, već se javlja kao modni preobražaj. Suknja u obliku zvona zamjenjena je odijelom u obliku futrole, koje je figuri davalo tanak izgled. Još neko vrijeme zadržale su se isturene grudi i zadnjica, uz nošenje velikih šešira.

Maison Redfern je prva modna kuća koja je ženama ponudila jednostavnu, praktičnu i elegantnu odjeću. Značaj u razvoju i liberalizaciji mode imaju i modni časopisi kao npr. La Gazette du Bon Ton (1912. godina), modni ilustratori kao npr. Paul Iribe, Erte ili Georges Barbier.

Godine 1913. počinju se nositi odjevne kombinacije koje su bile zastupljene na Botticellijevim slikama. U pitanju su bile figure koje su imale oslobođen stomak, što je prihvaćeno kao veliku uspjeh tog vremena. Bitnu ulogu je odigrao i japanski stil odjevanja. Uticaj japanske mode i umjetnosti vidljiv je već u toku druge polovine 19. vijeka u umjetnosti impresionizma kod Maneta.

Uticaj Paula Poireta na modu 20. vijeka

Modna silueta tokom druge decenije postala je fluidnija i mekša nego što je bila deceniju ranije. Gostovanje Ruskog Baleta 1910. godine u Parizu probudilo je veliko interesovanje za orjentalnim elementima. Paul Poiret, poznati couturier, pretočio je ove elemente u modni jezik. Poiret koristi turbane, široka platna, razigrane boje, kimona kao svoje osnovne modne elemente. Delfos je jedna odjevna inovacija koja je kao uzor koristila grčki način odjevanja. Kod delfosa se spajaju funkcionalnost i dekorativnost u jednu cjelinu.

Moda u vrijeme Prvog svjetskog rata više je bila potaknuta neminovnošću od same mode. Emancipacijom žene su bile više uključene u proizvodnju, rad, vožnju automobila, sportske aktivnosti, tako da nastaje jedan novi lifestyle. Time se mijenja i odjeća i odjevna funkcionalnost shodno novim aktivnostima. Dominirao je monokromni izgled koji stoji u skladu sa dramatičnošću vremena (mrtvi, ranjeni, osakaćeni). Umanjena je odjevna ekstravagantnost. Veliki doprinos u širenju mode daju modni magazini, a fotografija kao tek mlada umjetnička disciplina poprima novu dimenziju. Poiret je bio prvi koji je koristio modne kataloge kao medij za prezentaciju individualnih dizajnera svijetu. Centralno mjesto modnih zbivanja postaje Pariz.

Seksualne slobode i moda

 

Nakon 1. svjetskog rata postaju popularni jazz, plesovi Tango i Charleston, automobili i plivanje. Mijenja se i ženski izgled. Nastaje ženski tip poznat kao flapper. Žene imaju nova htjenja i zanimanja. Visoko obrazovanje, profesija, romantični užitci bez suzdržavanja. Žena se našla u novom okruženju: vožnja automobila, igranje golfa i tenisa, pušenje i seksualne slobode. Počinje se javljati endrogini garçonne stil koji ženu izgledom čini nalik muškarcu. Postaje interesantan ektstremno jednostavan stil odjevanja. Pojavom mode kupanja javlja se i novi odjevni plivački stil. Kao nikada do tada golo tijelo izloženo je i tuđim pogledima.

Šta je moda? Istorija mode od početka 20. vijeka! Prvi dio! – možete pročitati ovdje.

Komentariši