Početna>modamoda.info>životni stil>dom>10 najljepših stambenih objekata 2016., odabrani od strane arhitekata!

10 najljepših stambenih objekata 2016., odabrani od strane arhitekata!

Da li ste nekad poželjeli da vidite kako izgledaju najljepši stambeni objekti na svijetu? U nastavku vam donosimo 10 najljepših stambenih objekata 2016., po mišljenju američkih arhitekata.

10 najljepših stambenih objekata 2016.

Svake godine, Američki institut arhitekata (AIA) bira najljepše stambene objekte koji su obilježili prethodnu godinu. Kao i prethodne godine, i 2016. godinu obilježila je jaka konkurencija i veliki broj prijavljenih objekata u svim kategorijama.

Iako je bilo dosta prijavljenih objekata, komisija je uspjela da izabere 10 dobitnika u tri kategorije: stambeni objekti za individualno stanovanje, stambeni objekti za kolektivno stanovanje i specijalizovani stambeni objekti.

Stambeni objekti za individualno stanovanje

Hog Pen Creek Retreat; Austin, Teksas

Ovaj stambeni objekat izgradila je američka firma Lake Flato u Austinu, Teksas. Napravljen je za stariji bračni par iz San Franciska, koji je odlučio da se nakon penzionisanja preseli u Teksas.

Independence Pass Residence, Aspen, Kolorado

Independence Pass Residence nalazi se na rubu prirode, u srcu Aspena, Kolorado.

Otok Residence; Honolulu, Havaji

Ova vila nalazi se na obali okeana u Honolulu, Havaji. Po zahtjevu klijenata, radjena je u japanskom stilu koji je modernizovan i prilagodjen lokaciji.

Newberg Residence; Newberg, Oregon

Ovaj objekat je osmišljen tako da poveže stanovanje i divljinu, jer je napravljen na ribnjaku. Izgleda kao most koji spaja dvije obale ribnjaka.

 

Oak Ridge House; Jackson, Misisipi

Oak Ridge House je vila napravljena u Jacksonu, država Misisipi.  Vrlo moderna gradnja, s dosta otvorenog prostora , dnevni boravak, trpezarija i sobe, sve prostorije su otvorene i povezane.

Stambeni objekti za kolektivno stanovanje

1180 Četvrta ulica; San Francisco, California

Kod stambenih objekata za kolektivno stanovanje ocjenjuje se vanjski izgled, zajednički prostor, kao i prostor za rekreaciju, mogućnost transporta i ostale stavke koje poboljšavaju kolektivno stanovanje.

Cloverdale749; Los Angeles

Urbani stambeni objekat za kolektivno stanovanje, obložen modernim metalnim pločama čistih i privlačnih linija.         

Specijalizovani stambeni objekti

Commonwealth Priznati Colleg, University of Massachusetts; Amherst, Massachusetts

Specijalizovani stambeni objekti su objekti namjenjeni za stanovanje u toku školovanja, ustanove za rehabilitaciju, kao i objekti za smještanje osoba koje su pretrpjele nasilje.

Privremeni smještaj za beskućnike veterane, VA Campus; Los Angeles, California

Sobe u Regionalnom parku Whitetail Woods; Farmington, Minnesota

Komentariši